Pages

12.5.11

masak masak

assalamualaikum :)

harini kita masak makaroni goreng. ala i know korang semua memang dah tau punya masak ni. yela aku bukan reti masak pun. tapi memandangkan dah dewasa and umur pun boleh dah nak kahwin. ehem (berangan) kenala dah pandai masak. tolong2 sikit kat dapur tu. lagi2 cuti lama ni kaaaaan.

nak tau ke camana nak masak makaroni goreng ni? aku list kan bahan and cara je tau. sukatan pepandai korang la secukup rasa and ikut size hidangan haha. aku punya ni untuk 4 orang

bahan- bahan:
  1. makaroni separuh paket besar pun boleh kot
  2. daging cincang
  3. sayur sawi
  4. bawang besar
  5. bawang putih
  6. cili merah
  7. lada (bila masak dipanggil sambal) *aku selalu kompiussss hihi
  8. 2 biji telur
  9. garam hujung tiga jari
  10. kicap secukup rasa
  11. sos cili
cara- cara:
  1. mumula, mestila kena rebus makaroni tu. takkan nak makan kerah kebatun macamtu.
  2. sambil tu, korang anyai daging cincang tu. xpaham? emmmm letak je daging tu dalam periuk atas api. xyah minyak xyah apa. sort of nak keringkan la. before tu defrost dulu ye sayangg.
  3. sambil- sambil tu, potong la sayur sawi tu, tumbuk cili, bawang besar, bawang putih tu haaa
  4. lepas makaroni dah lembut, daging dah kering (macam dah masak sikit la kan). letak tepi dulu. sekalikan makroni, daging dengan sayur sawi tu.
  5. haaaa sekarang, tumis bawang besar, bawang putih, cili tu ha. masukkan sedikit lada korang agak2 la sendiri. boleh kottt :)
  6. then masukkan 2 biji telur tu. bagi dia boleh tebalikkan sikit lepastu terus je masukkan makaroni, daging cincang, sawi tadi. gaul gaul gaul
  7. tambah garam (hujung tiga jari.penuh tau) *mesti xfaham sape yang tapenah masak :p . tuang2 sikit kicap, sos cili bagi ada warna. lepastu rasa la. xcukup, tambah lagi KICAP.
  8. gaul gaul gaul sampai sayur tu dah nak kecut2 layu, ha padamkan api. dah masakla tu :) yeaaaayy !
sorryla, xreti sangat nak bagi cara masak sebab masa aku buat pun, aku agak2 je kuantitinya. aku rasa kalau korang buat pun, korang mesti boleh agak punya nak banyak mana :) kepada yang duduk mesir tu ke kan, boleh la try EHEHEHEHEHEHEHEHE

ok bye, malu pulak tetiba rasa haha 

4 comments:

akutakdeawek said...
This comment has been removed by the author.
akutakdeawek said...

oooo....cmni rupenye....patut ar sblum ni aku masak makaroni dah jd cam telor hancur!!!!!....hahah....mnjadi bahan jenaka aku nye makaroni....

nawzahs, MB BCh said...

amboi.

ain azmi said...

hahahaha ape kau buat dohhss gazi !