Pages

19.8.11

istimewanya ramadhan

assalamualaikum,

baru balik dari terawih, aku nak buatla satu entry pasal tazkirah semalam. semalam kan Nuzul Quran. so ada tazkirah special dekat surau. 

kalau kita disuruh jawab, what is so special about ramadhan? mesti ramai yang akan menyatakan puasa sebagai jawapan kan ? sebab bulan ni jela di mana semua umat islam diwajibkan berpuasa.

ekceli, Al- Quran adalah keistimewaan ramadhan. why do I say so ? sebab, Al- Quran diturunkan dalam bulan ramadhan. puasa ni kalau nak diikutkan, ibadah yang paling mudah. why why why? cuba kita bandingkan ibadah puasa dengan solat.

1) puasa ni kita meninggalkan bukan melakukan
don't misjudge. maksud di sini ialah, masa kita puasa kita tak boleh makan, tak boleh minum, meninggalkan perkara2 yang membatalkan puasa. haaa nampak tak nampak tak?

2) puasa boleh tinggal kalau tak mampu
tak mampu ni dari segi wanita yang diberi ABC, musafir, orang- orang tua yang uzur. tapi kalau solat boleh korang tinggalkan kalau tak mampu? MANA BOLEH ! tak mampu berdiri, duduk. tak boleh duduk, baring. tak boleh baring, guna isyarat tangan. tak boleh tangan, guna isyarat mata. tak boleh mata, guna isyarat hati. kalau hati pun tak boleh jugak, ha suruh orang solatkan jenazah. :D

ok la tu sampingan. ni nak cerita apa yang ustaz cakap pasal Al- Quran semalam.

bahasa Al- Quran merupakan bahasa yang tinggi which is bahasa arab. kenapa? because, can you read chinese, tamil or italy if you can't speak one ? BUT can you speak arabic languages ? if no, still you can read Al- Quran right ? which is in arabic. naaaaaahh clear enough ? 

what should we do about Al- Quran ?

1) own Al- Quran
memiliki. memiliki bukan dengan orang memberi Quran sebagai cenderamata atau pinjam daripada surau tak pulang- pulang ke kan. memiliki adalah membeli Quran itu dengan mata wang kita sendiri. baca ke tak, pedulikan dulu. yang penting kita ada Quran sendiri.

2) love Al- Quran
dah memiliki, kenalah cintakan Quran tu. simpan elok- elok. pencuri pun kalau geledah rumah, dia tak jatuhkan Quran tu. haaaa dia pun tahu hormat. hehe . tak pun, beli Quran kecik kecik tu, letak dalam kereta. kot kot nak buat maksiat ternampak Quran terus tak jadi. :D tak ke bagus tu. betapa powerful nya Quran.

3) learn Al- Quran
belajar lah membaca Quran. apa salahnya ? dah ada Quran sendiri, rugila biar je :) belajar pulak ada 3 perkara.
  • tajwid
ini wajib. sebab kalau kita tersalah tajwid masa baca ayat Quran dalam solat, maka terbatal solat kita. ish ish
  • tarannum
tarannum ni melagukan. ini optional. sebabnya, tarannum ni membuatkan kita rasa lebih menarik bila baca ayat- ayat Quran dengan berlagu. cuba kita bayangkan kalau azan tu tak berlagu? macam baca sajak pun ada. takut orang, betul ke dah masuk waktu ? haha . tapi tarannum bukan sebarang tarannum. ada beberapa jenis :
1-Bayati
2-Sobah
3-Sikah
4-Rast
5-Nahawand
6-Jiharkah
7-Hijaz
  • qiraat

qiraat ni maknanya bacaan. ada macam2 jenis bacaan. kita orang- orang biasa ni mana tahu. qiraat beri kita kelainan dalam membaca Quran. nak tau lebih lanjut baca sini. so kalau ada imam yang baca surah tetiba tukar huruf ke, baris ke. mungkin beliau belajar qiraat ni. 
ustaz bagi tazkirah sampai sini je sebab dah nak pukul 11. aku rasa kalau dia nak sambung mesti steps dia lebih kurang macamni kan lepas LEARN :

4) read Al- Quran
5) understand Al- Quran
6) practice from Al- Quran
7) memorize Al- Quran

ewah aku main hentam je. tapi ikut logik, logik la kan ? hehe ok la, till then :)

p/s: bulan ramadhan bukan hanya berpuasa, banyak- banyak kan lah baca Quran. *peringatan untuk diri sendiri
SALAM NUZUL QURAN :)

2 comments:

RasyidHamid said...

aku pernah tau doe..lagu2 taranum tuh...cne care2 nak membunyikannye..... tp skrg dah lupe...sedih..~~

aiman said...

terima kasih..